Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Τα χαρακτηριστικά του καλού πατέρα

Η συμμετοχή του πατέρα στην ανατροφή και φροντίδα του παιδιού θεωρείται εξίσου σημαντική με αυτή της μητέρας. Κάποτε ο ρόλος του περιοριζόταν κυρίως στην κάλυψη των βιοτικών αναγκών των παιδιών όμως σήμερα είναι πολυσύνθετος και απαιτείται να αναπτύξει δεξιότητες ώστε να ανταποκριθεί στο ρόλο του. Τι χρειάζεται λοιπόν;
1.     Υπευθυνότητα :να μπορεί να αναλάβει την καθημερινή φροντίδα των παιδιών του και επιπλέον, να μπορεί να πάρει σημαντικές αποφάσεις που αφορούν το μέλλον τους.
2.      Προνοητικότητα: Ένας καλός μπαμπάς έχει πάντα στο μυαλό του τα παιδιά, το πρόγραμμα και τις υποχρεώσεις τους, ακόμα και τις ώρες που δεν είναι κοντά τους.
3.  Υποστηρικτηκότητα: Ένας υποστηρικτικός μπαμπάς πάντα απολαμβάνει το χρόνο που περνάει μαζί με τα παιδιά του και τον αξιοποιεί για να τα καθοδηγήσει, να τα ενθαρρύνει, να τα υποστηρίξει, να τα διδάξει και να τα κάνει να διασκεδάσουν.
4.     Στοργικότητα: Ένας μπαμπάς που «λιώνει» μπροστά στα παιδιά του, που εκφράζει πόσο πολύ τα αγαπάει και τα νοιάζεται, που τα αγκαλιάζει και τα φιλάει, που τα παρηγορεί όταν κλαίνε και που είναι πάντα διατεθειμένος να ακούσει ό,τι έχουν να του πουν, είναι ένας στοργικός μπαμπάς.
5.     Διαδραστικότητα: Ο μπαμπάς μοιράζεται την καθημερινότητα με τα παιδιά του και επικοινωνεί μαζί τους κάνοντας από κοινού δραστηριότητες. Επιπλέον, τους διαβάζει και τους μιλάει, τα βοηθάει να εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους αλλά και να συμμετέχουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες.
    Οι στιγμές που περνούν τα παιδιά με τους μπαμπάδες, ακόμα και αν είναι λίγες, μένουν ανεξίτηλα χαραγμένες στο μυαλό τους, τα βοηθούν να μεγαλώσουν ευτυχισμένα και με συναισθηματική δύναμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου