Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Η σχέση μητέρας-γιου



Η σχέση μητέρας-γιου είναι διαφορετική από τη σχέση μητέρας- κόρης
Οι μητέρες μοιράζονται με τις κόρες τους πάρα πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Ωστόσο μητέρες και γιοι διαφέρουν εξ αρχής και συνεχίζουν να διαφέρουν όσο περνά ο καιρός. Αυτό συμβαίνει διότι η κάθε μία πλευρά μεγαλώνει με διαφορετικούς «πολιτισμικούς κώδικες», τον «Αντρικό Κώδικα» και τον «Γυναικείο Κώδικα». Επομένως οι μητέρες είναι υποχρεωμένες να κάνουν προσπάθειες για να μάθουν τον «Αντρικό Κώδικα».
 Πόσο καθοριστική είναι η σχέση μητέρας γιου;
Η σχέση μητέρας γιου καθορίζει σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο τι πιστεύει ο ίδιος ο γιος για τον εαυτό του αλλά και το τι πιστεύει για τις γυναίκες γενικότερα.

 Τι πρέπει να κάνει η μητέρα;
  • Να αναπτύξει ισχυρή σχέση  αρχίζοντας με συνέπεια, υπομονή και στενή συναισθηματική επαφή(κοινό σε αγόρια και κορίτσια).
  • Να αγνοήσει πολιτισμικά ή οικογενειακά μηνύματα που της υπαγορεύουν να βρίσκεται σε συναισθηματική απόσταση από το γιο της ιδιαίτερα όταν είναι μικρός. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τα συναισθήματά της απέναντί του αλλά και να τον ενθαρρύνει να εκδηλώνει και αυτός τα δικά του προς αυτή.
  •  Να αποδέχεται το γεγονός ότι τα αγόρια έχουν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας.
  •  Να σέβεται την ανάγκη του γιου της για συναισθηματική απόσταση.
  • Να είναι πρόθυμη να ξεπεράσει τις θεμελιώδεις διαφορές αντρών/γυναικών, ώστε να επικοινωνήσει με το παιδί της.
  • Να δείχνει και να έχει σχέσεις σεβασμού και αγάπης με άτομα που μπορούν να λειτουργήσουν ως αντρικά πρότυπα.
  • Να προσέξει τον τρόπο που εκφράζεται και συμπεριφέρεται απέναντι στους άντρες γενικότερα. Όταν μία μητέρα εκφράζεται με λόγια ή πράξεις που «θεοποιούν» τους άντρες ή, αντίθετα, τους υποτιμούν τότε δίνει αρνητικά μηνύματα και εικόνες στο γιο της για τον εαυτό του! Αυτό συμβαίνει διότι ο γιος θεωρεί πως αυτά που λέει η μητέρα για τους άντρες τα λέει και για τον ίδιο.
  • Να ζητάει από το γιο της να σέβεται τις γυναίκες και να του απαγορεύει να μιλά με υποτιμητικά λόγια για αυτές.

Όταν ένας άντρας αγαπά, σέβεται και εκτιμά τη μητέρα του τότε είναι σίγουρο ότι θα συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο και στις υπόλοιπες γυναίκες!!!   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου