Υπάρχουν πολλά άτομα τα οποία στη σκέψη της δέσμευσης με έναν άλλο άνθρωπο βιώνουν έντονα συναισθήματα άγχους και φόβου καταλήγοντας έτσι να καταστρέφουν τις σχέσεις τους ή να αποφεύγουν να κάνουν μακροχρόνιες, σταθερές σχέσεις.
Tα συμπτώματα της φοβίας δέσμευσης είναι πολλά και ποικίλα. Ένα από τα πιο τυπικά συμπτώματα που ταλαιπωρεί τα άτομα είναι η φοβία να δεσμευτούν σε μια σχέση. Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να εμφανιστεί σε διαφορετικά στάδια μιας σχέσης, μπορεί δηλαδή να γίνει αντιληπτό είτε στην αρχή της(ακόμα και πριν την έναρξή της), είτε ακόμα και όταν μια σχέση έχει εγκαθιδρυθεί. Τα ξαφνικά αισθήματα αβεβαιότητας, φόβου και παγίδευσης, είναι συμπτώματα που ωθούν το άτομο να τη διαλύσει προκειμένου να αισθανθεί καλύτερα. Τα συμπτώματα δεν παρουσιάζονται έτσι ξαφνικά, αλλά εμφανίζονται συνήθως όταν ο/η σύντροφος ζητά να περάσει η σχέση σε ένα άλλο βαθύτερο επίπεδο δέσμευσης π.χ «θέλεις να συζήσουμε», «θέλεις να αρραβωνιαστούμε», «ας αποκτήσουμε ένα μωρό» κτλ.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός ατόμου που φοβάται τη δέσμευσή;
1. Άσκηση κριτικής: Τα άτομα με φοβία δέσμευσης τείνουν να κατακρίνουν περισσότερο τους συντρόφους τους και την ίδια τους τη σχέση. Αυτό που λένε συνήθως είναι: «Δεν μπορούμε να αποκτήσουμε παιδί.. εσύ επέλεξες αυτό το σπίτι..το σπίτι αυτό είναι αρκετά μικρό..θέλω να παντρευτώ μια μέρα αλλά εσύ με πιέζεις πάρα πολύ..». Η άσκηση κριτικής αποτελεί μια ασυνείδητη προσπάθεια του ατόμου να αποποιηθεί των ευθυνών του και να τις επιρρίψει στο σύντροφό του.
2. Πληγώνουν το σύντροφό τους: Πολλές φορές, ακόμα και όταν απουσιάζει η «πίεση», τα άτομα κάνουν τα πάντα για να σαμποτάρουν τη σχέση τους (ακόμα και αν αυτή είναι καλή) πληγώνοντας έτσι το σύντροφό τους. Βρίσκουν αιτίες ακόμα και εκεί που δεν υπάρχει πραγματικός λόγος.
3. Φόβος μήπως γίνουν αντιληπτοί: Τα άτομα φοβούνται μήπως ο φόβος και το άγχος τους γίνει αντιληπτό από τους άλλους γύρω τους και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποφεύγουν τις πολλές κοινωνικές σχέσεις. Αν τύχει και κάποιος τα προσεγγίσει, τότε προσπαθούν με κάθε τρόπο να παρουσιάσουν το άλλο άτομο ως «κατώτερο» ώστε να μην επιτευχθεί η σχέση.
4. Μη ρεαλιστικά χαρακτηριστικά: Όπως προαναφέρθηκε, η φοβία δέσμευσης γίνεται αντιληπτή συνήθως όταν μια σχέση πρόκειται να περάσει σε ένα άλλο επίπεδο. Τα άτομα τότε αρνούνται πεισματικά να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα προβάλλοντας πολλές δικαιολογίες οι οποίες συχνά μοιάζουν παράλογες. Π.χ «η κοπέλα μου είναι εξαιρετική σε όλα, αλλά δεν είναι τόσο ψηλή όσο θα μ’ άρεσε για να παντρευτούμε..» ή «δεν κερδίζει τόσα χρήματα στη δουλειά της όσα θα ήθελα..»
5. Σχέσεις με μη «διαθέσιμα» άτομα: Τα άτομα με φοβία δέσμευσης «βολεύονται» δημιουργώντας σχέσεις με άτομα τα οποία είναι δεσμευμένα. Έτσι λοιπόν, εκ των πραγμάτων, η σχέση δε μπορεί να περάσει σε άλλο επίπεδο και το άτομο νιώθει ασφαλές.
6. Δημιουργία σχέσεων εξ αποστάσεως: Είναι αρκετά σύνηθες τα άτομα αυτά να έχουν σχέσεις με άτομα που βρίσκονται σε μεγάλη χιλιομετρική απόσταση έτσι ώστε να μην είναι εφικτή η δημιουργία ουσιαστικότερης σχέσης.
7. Δημιουργία σχέσης με σύντροφο που και αυτός φοβάται τη δέσμευση: Η δημιουργία μιας τέτοιας σχέσης είναι αρκετά ικανοποιητική και για τις δύο πλευρές, αφού γνωρίζουν πως δε θα κρατήσει για πολύ.
Συνοπτικά λοιπόν, θα λέγαμε ότι τα άτομα με φοβία δέσμευσης έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:
· Αγχώνονται να κάνουν μακροχρόνιες σχέσεις,
· έχουν μεταπτώσεις μέσα στη σχέση τους, δηλαδή μία θέλουν να φύγουν και μία επιστρέφουν, αφού διαπιστώνουν πως αγαπούν το σύντροφό τους,
· αλλάζουν πολύ συχνά ερωτικούς συντρόφους παρουσιαζόμενοι σαν ερωτύλοι,
· νιώθουν πως χάνεται η ανεξαρτησία τους και η ταυτότητα τους.
Όλα αυτά κάνουν τη ζωή του ατόμου αλλά και των γύρω του προβληματική. Όταν γίνει αντιληπτό το πρόβλημα το άτομο πρέπει να το αποδεχτεί και να μπει σε διαδικασία θεραπείας, ώστε να σταματήσει ο κύκλος των αποτυχημένων σχέσεων και της αποφυγής δέσμευσής που το ταλαιπωρεί και πληγώνει τους συντρόφους του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου