Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Μαθαίνοντας να επικοινωνούμε

Οι σχέσεις είναι δύσκολες και για να είναι ομαλές και λειτουργικές χρειάζεται να επικοινωνούμε με τον άλλο είτε αυτός είναι ο σύντροφός μας είτε το παιδί μας είτε οποιοσδήποτε άλλος γύρω. Πώς όμως θα το επιτύχουμε;
Ακούμε με προσοχή. Το πρώτο βήμα είναι να γίνουμε καλοί ακροατές. Όταν μια συζήτηση «ανάβει» είναι σύνηθες να είστε συγκεντρωμένοι στο να καταστήσετε σαφή την άποψή σας και ξεχνάτε να ακούσετε την άλλη πλευρά. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε φράσεις όπως:  «Πες μου περισσότερα σχετικά με..» ή « Βοήθησέ με να καταλάβω..». Κάνοντας ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να επικεντρωθείτε στο να ακούτε θα τους ενθαρρύνετε να μιλήσουν περισσότερο. Επίσης, πρέπει προσέχουμε τα μη λεκτικά χαρακτηριστικά της επικοινωνίας. Ο τόνος της συζήτησης, η οπτική επαφή, η στάση και πόσο μακριά στεκόμαστε από το συνομιλητή είναι στοιχεία που αποδεικνύουν του τι ειπώνεται πέρα από τις λέξεις.
Ας περιμένουμε...Αν κάτι είναι μάταιο, ίσως είναι καλύτερα να περιμένουμε να προσεγγίσουμε το άλλο πρόσωπο. Είναι πιο σοφό να περιμένουμε, να ηρεμήσουμε για να έχουμε μια καρποφόρα συζήτηση μαζί του.
Ας συγκεντρωθούμε στο παρόν. Ας αφήσουμε τις κακίες βασισμένοι σε παρελθοντικά κατάλοιπα, θα θολώσει την ικανότητά μας να δούμε το παρόν. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή για να λύσουμε το πρόβλημα.
Ας συγχωρήσουμε. Οι λύσεις είναι αδύνατες αν είμαστε απρόθυμοι ή ανίκανοι να συγχωρήσουμε. Πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να αφήσουμε πίσω το αίσθημα τιμωρίας προς τον άλλο. Συγχώρεση δε σημαίνει ξεχνώ. Σημαίνει  απλά ότι επιλέγουμε να το αφήσουμε πίσω με σκοπό να προχωρήσετε μπροστά.

Ας το αφησουμε  να περασει. Αν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, μερικές φορές είναι καλό σε αυτή την περίπτωση να αποδεχτούμε το γεγονός ότι οι απόψεις διίστανται, να σεβαστούμε την άποψη του άλλου ατόμου και να συνεχίσετε τη σχέση σας.


Σεβόμαστε τον άλλο. Το να είμαστε γεμάτοι σεβασμό σημαίνει να αποδεχόμαστε γνώμες που είναι διαφορετικές από τις δικές μας. Ακόμα κι αν δε συμφωνούμε με την άλλη άποψη, είναι μια έγκυρη άποψη και αξίζει προσοχής. Σεβόμενοι τη γνώμη του άλλου σεβόμαστε και το άτομο που την εκφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου