Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Ποιές λέξεις λειτουργούν αρνητικά

Ως συνήθως, οι μεγαλύτεροι εχθροί του εαυτού μας είμαστε εμείς οι ίδιοι. Οι ίδιοι σαμποτάρουμε διαρκώς τον εαυτό μας, οι ίδιοι τον υποβαθμίζουμε και τελικά οι ίδιοι τον οδηγούμε σε παράλυση και αδράνεια. Υπάρχουν 4 κοινές λέξεις τις οποίες οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συνέχεια και είτε συνειδητά, είτε ασυνείδητα, αυτές οι λέξεις στέλνουν συγκεκριμένα, ανεπιθύμητα μηνύματα στο υποσυνείδητό μας.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ
Υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις και πράγματα που δεν μπορείς να κάνεις. Όταν πραγματικά πιστεύεις ότι κάτι δεν το μπορείς, δηλαδή δεν έχεις την ικανότητα ή την δυνατότητα να το κάνεις, τότε καλώς κάνεις και λες «δεν μπορώ». Το να χρησιμοποιείς όμως τη φράση «δεν μπορώ» για να μην πεις «δεν θέλω» είναι ένα μεγάλο λάθος.
ΠΡΕΠΕΙ
Βγάλε το ¨πρέπει¨ από τη ζωή σου. Κανείς δεν σε υποχρεώνει να κάνεις τίποτα. Εσύ είσαι ο μόνος που υποχρεώνει τον εαυτό του να ανταπεξέρχεται στις απαιτήσεις των άλλων ή της ζωής. Κάτι που κάνεις μπορεί να έχει επιτυχία μπορεί και όχι, σε άλλους αρέσεις και σε άλλους όχι. Όταν αντικαταστήσεις το «πρέπει» με το «θα ήθελα» ή «θα μου άρεσε να» τότε βλέπεις τη ζωή με άλλα μάτια και δεν ενοχλήσε από την αποτυχία ή την απόρριψη.
ΝΑΙ
Αυτή η μικρή λέξη, δημιουργεί τρομερά μεγάλα προβλήματα. Μία από τις πιο φοβερές ταμπέλες που καλείται να ξεριζώσει από μέσα του ο σύγχρονος, μέσος, δυτικός άνθρωπος, είναι αυτή του καλού παιδιού. Και φυσικά για να είσαι καλό παιδί θα πρέπει να πεις «ΝΑΙ» σε όλα και σε όλους. Όμως όταν λές σε όλα «ΝΑΙ» και ποτέ «ΟΧΙ» τότε ξεπερνούνται τα όριά σου και αφήνεις τους άλλους να σε καταπατήσουν.
ΑΝ

Όταν χρησιμοποιοείς το «Αν» για πράγματα του παρελθόντος που έχεις μετανοιώσει πχ «Αν είχα κάνει αυτό, σήμερα δεν θα μου συνέβαινε αυτό» ή αντίθετα «Αν δεν είχα πει αυτό, δεν θα γινόταν το άλλο». Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις δηλώνεις στον εαυτό σου ότι έχει αποτύχει και του ασκείς μια σφοδρή κριτική. Φυσικά πρέπει να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος για να μην τα ξανακάνουμε, αλλά δεν έχει κανένα νόημα να σκέφτεσαι διαρκώς πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα εάν είχες χειριστεί την κατάσταση διαφορετικά. Ούτως η άλλως, κι αυτό μια υπόθεση είναι. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι ότι ό,τι έγινε – έγινε και δεν αλλάζει πια. Αποκόμισε τα μαθήματα και κοίταξε πως στο παρόν σου θα χτίσεις το μέλλον που επιθυμείς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου