Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Τα «όχι» που χρειάζεται να πούμε

Στη ζωή μας συχνά κάνουμε πράγματα που μας προκαλούν πόνο, άγχος και ανησυχίες. Αντί να προσπαθήσουμε να απελευθερωθούμε, καταλήγουμε να είμαστε προσκολλημένοι σε αυτά, κάνοντας τη ζωή μας ακόμα πιο δύσκολη από ό,τι είναι. Έρχεται λοιπόν η στιγμή που χρειάζεται να πούμε «όχι» σε καταστάσεις και συμπεριφορές.
Λέμε «όχι»:
Στην ανάγκη μας να ελέγχουμε τα πάντα και να έχουμε πάντα δίκιο. Δε χρειάζεται να έχουμε τον έλεγχο για οτιδήποτε συμβαίνει με όλους, τους φίλους, την οικογένεια, τη σχέση μας. Ας αφήσουμε να παίρνουν κι άλλοι ευθύνες για όσα συμβαίνουν.
Στην αυτολύπηση. Πόσοι άνθρωποι δεν υποβαθμίζουν οι ίδιοι τον εαυτό τους επειδή σκέφτονται αρνητικά και θεωρούν ότι δεν αξίζουν σαν άνθρωποι ή δεν θεωρούν ότι μπορούν να τα καταφέρουν;
Στη κριτική. Ας σταματήσουμε να ασκούμε κριτική σε ανθρώπους που είναι απλώς διαφορετικοί από εμάς. Όλοι οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί, κι όμως στη βάση μας είμαστε όλοι ίδιοι. Όλοι θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι, όλοι θέλουμε να μας αγαπήσουν κι όλοι θέλουμε να μας καταλαβαίνουν οι συνάνθρωποί μας.
Στις «μάσκες». Ας σταματήσουμε να παριστάνουμε ότι είμαστε κάτι που δεν είμαστε για να κάνουμε τους άλλους να μας συμπαθήσουν. Ας αποδεχτούμε ουσιαστικά τον εαυτό μας με τα καλά και τα κακά του και θα καταλάβουμε ότι οι άνθρωποι πρέπει να μας αγαπούν για τον πραγματικό μας εαυτό, όχι για έναν ιδανικό μεν, αλλά ψεύτικο εαυτό.
Στην αντίσταση προς τις αλλαγές. Οι αλλαγές είναι καλές, μας βοηθούν να προχωρήσουμε μπροστά, ακόμα και αν στην αρχή φαίνονται επώδυνες και δύσκολες. Οι αλλαγές μας οδηγούν να βελτιώσουμε τη ζωή μας και τη ζωή των ανθρώπων που μας περιβάλλουν.
Στα φαντάσματα του παρελθόντος. Είναι δύσκολο να ξεκολλήσουμε από το παρελθόν, πόσο μάλλον αν το παρόν μας φαίνεται δύσκολο και το μέλλον τρομακτικό. Ωστόσο, ας θυμηθούμε ότι το παρόν είναι στην ουσία το μόνο πράγμα που έχουμε, γιατί το παρελθόν πέρασε και το μέλλον δεν έχει χτυπήσει ακόμα την πόρτα.

Στην προσκόλληση. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην προσκολλάται κανείς στα πράγματα, στους ανθρώπους, στα μέρη, στο χρόνο. Ωστόσο, τη στιγμή που θα αποκολληθούμε από όλα αυτά και θα μάθουμε να ζούμε ελεύθεροι από παντός είδους εξαρτήσεις και προσκολλήσεις, θα μάθετε να αγαπάτε πραγματικά, μιας και αυτές οι δυο έννοιες δεν μπορούν να συμβαδίσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου