Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Όταν ο έφηβος κακοποιεί το γονιό του

Δεν είναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο ένας έφηβος να κακοποιεί τον ίδιο του το γονιό. Η γονεϊκή κακοποίηση, λαμβάνει χώρα όταν το παιδί – συνήθως στην εφηβεία ή στην προεφηβεία – έχει χειριστική συμπεριφορά απέναντι στον γονιό. Μπορεί να πρόκειται για ένα μεμονωμένο γεγονός ή να συμβαίνει με μεγαλύτερη συχνότητα, ακόμη και σε καθημερινή βάση. Η γονεϊκή κακοποίηση μπορεί να είναι λεκτική ή σωματική και συμβαίνει διότι ο έφηβος προσπαθεί να επιβληθεί στο γονιό του. Τα συναισθήματα ντροπής και θυμού κάνουν το γονέα  να αμφισβητεί τον εαυτό του και να νιώθει παγιδευμένος, μη γνωρίζοντας ποιο δρόμο να διαλέξει.
 Τι μπορεί να κάνει ο γονιός όταν συνειδητοποιήσει αυτή τη συμπεριφορά;

  1. Καθορισμός σαφών ορίων
Σιγουρευτείτε ότι το παιδί καταλαβαίνει τα συναισθηματικά και σωματικά όρια. Μπορεί ακόμη και να πρέπει να το δηλώσετε, λέγοντας π.χ. «Δεν χρειάζεται να φωνάζεις ή να με σπρώχνεις, αυτή η συμπεριφορά είναι προσβλητική και δεν επιτρέπεται». Αν ωστόσο, έχετε πει στο παιδί κάτι ανάλογο στο παρελθόν αλλά στη πράξη, του έχετε επιτρέψει να παραβεί τα όρια, τότε του στέλνετε μπερδεμένα μηνύματα. Γι’ αυτό καλό είναι τα λεγόμενά σας να συμβαδίζουν με τις πράξεις σας. Τα παιδιά μαθαίνουν από αυτά που κάνουμε, όχι από αυτά που λέμε.
  1. Ξεκαθαρίστε ποιες είναι οι συνέπειες της χειριστικής του συμπεριφοράς και εφαρμοστέ τις
Αυτό σημαίνει πως ό,τι πείτε πως θα κάνετε, ως συνέπεια των πράξεών του, πρέπει να είστε έτοιμος  και να το εφαρμόσετε. Αν για παράδειγμα Πείτε στο παιδί «Αν με χτυπήσεις ή μου πετάξεις οτιδήποτε, όσο και να σ’ αγαπάω, θα φωνάξω την αστυνομία». Αν όμως δεν είστε έτοιμος να το κάνετε πραγματικά, δηλαδή να πάρετε την αστυνομία, τότε μην το αναφέρετε διότι αυτό θα δείξει στο παιδί ότι δεν πραγματοποιείτε τις απειλές σας.
3. Ζητήστε βοήθεια και στήριξη
Η γονεϊκή κακοποίηση είναι ένα είδος ενδοοικογενειακής βίας. Είναι ένα σοβαρό ζήτημα και χρειάζεται άμεση προσοχή και επέμβαση. Και επειδή η ενδοοικογενειακή βία χαρακτηρίζεται από σιωπή, όσο δύσκολο και να είναι, σπάστε την για το καλό του παιδιού σας και ζητήστε τη βοήθεια κάποιου ειδικού ψυχικής υγείας.  Εκείνος θα σας στηρίξει και θα βοηθήσει ώστε η δυσλειτουργική σχέση που έχει δομηθεί στην οικογένεια να αλλάξει.

Ο δρόμος για μια πιο υγιή σχέση με το παιδί σας θα είναι μεγάλος και δύσκολος και η λύση δεν έρχεται γρήγορα και άμεσα. Χρειάζεται να αναγνωρίσετε και οι δύο το πρόβλημα και να έχετε δύναμη και κουράγιο για όσα έρθουν. 

Πηγή: https://symvstathmos.wordpress.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου