Πέντε παράμετροι παίζουν σπουδαίο ρόλο στην αυτοεκτίμηση του παιδιού. Η
εξωτερική εμφάνιση, οι επιδόσεις στον αθλητισμό, αν είναι αγαπητός στα άλλα
παιδιά, αν έχει σωστή κοινωνική συμπεριφορά και αν είναι καλός στα μαθήματα.
Πώς μπορούν όμως
οι γονείς να συμβάλουν στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης του παιδιού τους;
- Ακούστε με προσοχή τι σας λέει το παιδί, προσπαθήστε να μπείτε στη σκέψη του και να δείτε τι πραγματικά το απασχολεί. Τι μπορείτε να πείτε: «Φοβάσαι ότι δεν είσαι όμορφη, έτσι δεν είναι; Θα σου πω τι γνώμη, μου πες μου όμως πρώτα γιατί σε βασανίζει τόσο».
- Μην προσπαθείτε να μειώσετε τη σημασία αυτών που λέει το παιδί πχ «Άκου να δεις υπάρχουν σοβαρότερα πράγματα στη ζωή» Τι μπορείτε να πείτε: «Καταλαβαίνω ότι στεναχωρήθηκες που μάλωσες με το φίλο σου, δεν είναι ευχάριστο να μαλώνεις, το ίδιο συμβαίνει και με τους μεγάλους, νομίζω όμως ότι του δίνεις μεγαλύτερη αξία απ’ όση χρειάζεται».
- Πείτε του ότι και άλλα παιδιά αισθάνονται έτσι. Τι μπορείτε να πείτε: «Πιστεύεις ότι η δασκάλα αγαπά τα άλλα παιδιά περισσότερο από εσένα; Δε νομίζεις ότι και τα άλλα παιδιά μπορεί να πιστεύουν το ίδιο;»
- Μην προσπαθήσετε να το καθησυχάσετε αν δεν καταλάβετε πρώτα το πρόβλημά του. πχ. «Ώστε αυτό λοιπόν σε απασχολεί τόσες μέρες; Δεν είναι τίποτα. Είναι πολύ ασήμαντο». Τι μπορείτε να πείτε: «Ώστε αυτό λοιπόν σε απασχολεί τόσες μέρες; Καλύτερα που μου το είπες γιατί δεν μπορούσα να καταλάβω τι σου συμβαίνει. Θέλεις να μου μιλήσεις;»
- Πριν απαντήσετε εσείς στο πρόβλημά του, ζητήστε του να προσπαθήσει να βρει μόνο του μια λύση. Τι μπορείτε να πείτε: «Τι θα μπορούσες να κάνεις για να ενδιαφερθεί περισσότερο η δασκάλα σου για σένα;».
Τι πρέπει να αποφύγετε:
- Μην προσπαθείτε να παίξετε τον «ψυχολόγο» αναφέροντάς του τους πραγματικούς λόγους της κατάστασής του
- Αποφύγετε τις γενικεύσεις και τα πρόχειρα συμπεράσματα
- Προσπαθήστε να μην επιτείνετε ακόμη περισσότερο τις
αμφιβολίες για τον εαυτό του γιατί κινδυνεύετε να μην σας ξαναεμπιστευτεί
τα προβλήματά του και να δεχτεί μεγαλύτερο πλήγμα η αυτοεκτίμησή του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου