Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

9 τρόποι για να επικοινωνούμε αποτελεσματικά

 

Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας. Δεν μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί στον κόσμο εάν δεν φροντίζουμε τον εαυτό μας και τη δική μας ψυχική και σωματική υγεία, ειδικά επειδή η ψυχική μας υγεία και η σωματική μας υγεία είναι στενά συνδεδεμένες.

Να είστε ευγενικοί με τους άλλους. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν είμαστε οι μόνοι στον κόσμο που παλεύουν. Και οι διπλανοί μας είναι επίσης κουρασμένοι, φοβισμένοι, ανήσυχοι, λυπημένοι και θυμωμένοι. Ακόμη και εκείνοι με τους οποίους διαφωνούμε βιώνουν αληθινά συναισθήματα και μπορεί να έχουν βάσιμους λόγους να αισθάνονται με τον τρόπο που το κάνουν. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να ρωτήσετε για τους φόβους και τις ανησυχίες του άλλου. Έτσι οι συζητήσεις γίνονται πιο παραγωγικές και ουσιαστικές.

Γνωρίστε τα όριά σας. Η αναγνώριση των προβλημάτων και γενικά όσων μας κάνουν να αισθανόμαστε άσχημα είναι εξ ίσου σημαντική. Όταν είμαστε εξοικειωμένοι με αυτά - όταν δουλεύουμε πάνω τους και έχουμε το θάρρος να μιλούμε με τους άλλους για αυτά - είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε περισσότερο τον έλεγχο του εαυτού μας.

Ορίστε όρια και εφαρμόστε τα ενεργά. Για την υγεία της σχέσης, είναι ζωτικής σημασίας να επικοινωνείτε και να συμφωνείτε για το πού πρέπει να βρίσκονται τα όρια. Μερικές φορές οι προσπάθειές μας να δημιουργήσουμε υγιή όρια θα αποτύχουν επειδή υπάρχουν άνθρωποι στον κόσμο που είναι καταχρηστικοί και χειραγωγητικοί, δεν έχουν τις ανάγκες των άλλων στο μυαλό και δεν θα ακούσουν κανέναν λόγο. Αυτά τα άτομα συνήθως δεν αναγνωρίζουν ούτε σέβονται τα υγιή όρια. Εάν πιστεύετε ότι αντιμετωπίζετε ένα τέτοιο άτομο η καλύτερη στρατηγική είναι να αποχωρίσετε. Μπορούμε να δείξουμε σεβασμό και ανησυχία από μακριά. Να θυμάστε ότι δεν είναι απαραίτητο να είμαστε κοντά ή να δείχνουμε στοργή σε όλους. Πρέπει να επιλέξουμε με ποιον περιβάλλουμε τον εαυτό μας και πρέπει να περιβάλλουμε με εκείνους που θα σεβαστούν την ευημερία μας και το δικαίωμα ύπαρξης, ακόμα κι αν διαφωνούν απόλυτα μαζί μας.

Εκφράστε τη φροντίδα και τη δέσμευσή σας. Βεβαιωθείτε ότι το άτομο γνωρίζει πόσο έχει σημασία για εσάς η επικοινωνία μαζί του. Μην περιμένετε να πει το άλλο άτομο: «Με ενδιαφέρει. Μπορούμε να διαφωνήσουμε και δεν θα φύγω. Είμαι εδώ. Ας μιλήσουμε." Γίνετε ο πρώτος που θα το πει. Η δύναμη της σχέσης και η υγεία της επικοινωνίας σας εξαρτάται από το να δείξετε στους ανθρώπους ότι ενδιαφέρεστε.

Μίλα για τον εαυτό σου. Είναι κρίσιμο για τη διαδικασία διατήρησης των υγιών σχέσεων να μιλήσουμε για τον εαυτό μας για το τι πιστεύουμε εμείς. Χρησιμοποιώντας γλώσσα όπως, "με τον τρόπο που το βλέπω", "κατά τη γνώμη μου", "στην έρευνά μου" και "στην εμπειρία μου", προσκαλείτε σε συνομιλία και επιτρέπετε στο συνομιλητή να τροποποιήσει ή να προσαρμόσει τις απόψεις του πιο εύκολα καθώς συλλέγει νέες πληροφορίες.

Η υγιής διαφωνία. Η υγιής διαφωνία μοιάζει με αυτήν: άτομα με εντελώς διαφορετικές προοπτικές, θεωρούνται ίσοι για να συζητούν και να οξύνουν ο ένας τον άλλον. Είναι σχέσεις που μπορούν να χειριστούν τις πιέσεις των συγκρούσεων χωρίς να καταρρέουν. Η υγιής διαφωνία επιδιώκει να μοιράσει την «εξουσία» μεταξύ των συνομιλητών, χρησιμοποιεί θετικές πρακτικές συνομιλίας και διασφαλίζει ότι όλοι έχουν χώρο για να μιλήσουν. Ακόμα κι αν διαφωνούμε έντονα και με πάθος, μπορούμε να εξασκήσουμε υην υγιή διαφωνία. Αυτά τα είδη συνομιλιών είναι ο μόνος τρόπος για να χτίσετε την εμπιστοσύνη, το σεβασμό και τη συνεργασία που απαιτούνται για τη διευκόλυνση του πραγματικού διαλόγου και τη δημιουργία ευκαιριών για βαθύτερη κατανόηση.

Προσοχή στη συναισθηματική κακοποίηση. Το να εκφράζουμε έντονα συναισθήματα ή να δίνουμε παθιασμένα επιχειρήματα είναι υπέροχα πράγματα. Ωστόσο, η ρητορική δεν πρέπει να είναι συναισθηματικά καταχρηστική. Η συναισθηματική κακοποίηση μοιάζει με επιθέσεις, υποτιμήσεις, συκοφαντίες, στερεότυπα, παιχνίδια μυαλού, ντροπή ή άρνηση αποδοχής ευθύνης κτλ. Αντί να καταφεύγουμε σε αυτές τις τακτικές, αξίζει τον χρόνο να προσπαθήσουμε να σκεφτούμε και να πείσουμε ηθικά.

Κάνε ένα διάλειμμα! Είναι εντάξει να κάνετε ένα διάλειμμα από τα βαριά πράγματα και να επιστρέψετε σε αυτά αργότερα. Είναι εντάξει να ρυθμίσετε ένα χρονόμετρο για είκοσι λεπτά, να μιλήσετε για αυτά τα είκοσι λεπτά για σκληρά πράγματα και μετά να παρακολουθήσετε μια ταινία. Αν αυτό πρέπει να κάνετε για την υγεία της σχέσης σας και τη σταθερότητα του συστήματος υποστήριξής σας, κάντε το.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου