Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

5 τρόποι για να ζούμε χωρίς φόβους

Δεν είναι καθόλου εύκολο να ζούμε ατρόμητοι χωρίς να φοβόμαστε τίποτα. Όσα ζούμε καθημερινά μας φέρνουν αντιμέτωπους με ισχυρά συναισθήματα τα οποία όταν συσσωρεύονται μας δημιουργούν συναισθήματα άγχους και φόβου. Τα δύο αυτά συναισθήματα σαμποτάρουν τον εαυτό μας και δεν μας επιτρέπουν να ζήσουμε ήρεμα και να απολαύσουμε τη ζωή μας. Τι μπορούμε να κάνουμε  λοιπόν για να προχωρήσουμε;
1.      Αποδεχόμαστε όσα φοβόμαστε. Η αποδοχή όσων φοβόμαστε είναι και η αρχή για να αλλάξουμε. Επομένως, όταν πάψουμε να αρνούμαστε και να κρύβουμε όσα μας ενοχλούν θα έχουμε κάνει και ένα βήμα για να ελευθερωθούμε. Γι α αυτό μιλήστε με τους φίλους σας, με ανθρώπους που εμπιστεύεστε ή και με κάποιον ειδικό και εκφράστε όσα αισθάνεστε. Θα αισθανθείτε σίγουρα καλύτερα.
2.      Δείχνουμε ότι αισθανόμαστε ασφαλείς με τον εαυτό μας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να περιμένουμε συνεχώς τη βοήθεια των άλλων και να εξαρτόμαστε απο αυτούς. Αντίθετα, αν αντιληφθούμε τη δική μας δύναμη και θετική διάθεση και την προβάλουμε στους άλλους τότε θα μπορέσουμε να χτίσουμε καλύτερες σχέσεις εμπιστοσύνης.
3.      Βλέπουμε το καλό στους άλλους. Ο φόβος μάς οδηγεί στην καχυποψία απέναντι στους άλλους και συνεπώς στην απομόνωση. Κατηγορούμε συνεχώς τους άλλους για τα προβλήματά μας και προσπαθούμε να τους αποφύγουμε δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο. Αν όμως αρχίσουμε να βλέπουμε τους άλλους με καλή διάθεση χωρίς προκαταλήψεις τότε θα νιώσουμε δυνατότεροι και θα μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικότερα μαζί τους.

4.      Δε σκεφτόμαστε πάντα το χειρότερο σενάριο. Συνήθως οι άνθρωποι προετοιμάζονται για το χειρότερο ίσως επειδή πιστεύουν πως δε θα απογοητευτούν. Όμως εδώ υπάρχει η παγίδα. Αυτό που συμβαίνει πολλές φορές είναι πως αγχωνόμαστε περισσότερο από όσο πρέπει στην πραγματικότητα μόνο και μόνο γιατί το μυαλό μας έχει πλάσει ένα πολύ αρνητικό σενάριο απο αυτό που ισχύει στηνπραγματικότητα. Ας αρχίσουμε λοιπόν να σκεφτόμαστε ρεαλιστικότερα εξετάζοντας την κάθε κατάσταση όπως είναι στην πραγματικότητα. Έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε και την καλύτερη λύση γιά ό,τι προκύψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου