Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Τα προβλήματα στη σχέση μητέρας-κόρης

Καμία σχέση δεν είναι τόσο πρωταρχική και σημαντική όσο αυτή της μητέρας με την κόρη. Είναι η πρώτη σχέση αγάπης και ο πρώτος ασφαλής δεσμός που δημιουργείται. Ωστόσο, αυτή η τόσο σημαντική σχέση δεν είναι πάντα υγιής και μπορεί να οδηγήσει σε αποξένωση, έλλειψη επικοινωνίας και συναισθήματα θυμού.
Μια στενή σχέση μητέρας και κόρης, μια σχέση υγιής, πρέπει να προωθεί την κόρη να αναπτύξει τη δική της προσωπικότητα και να ταυτιστεί με τα θετικά στοιχεία της μητέρας της. Πολλές φορές, υπάρχει ο κίνδυνος η μητέρα να σκέφτεται για την κόρη, λες και πρόκειται για την ίδια. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο οι κόρες να φέρουν το βαρύ φορτίο να πετύχουν ότι δεν κατάφερε η μητέρα. Αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια να αισθάνονται οι κόρες καταπιεσμένες και ταυτόχρονα ανήμπορες να ικανοποιήσουν τη μητέρα τους. Η κόρη μας θα γίνει μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα μόνο αν της φερόμαστε σαν αυτόνομο άτομα και όχι σαν προέκταση του εαυτού μας.
Οι προθέσεις όλων των μητέρων για τα παιδιά του είναι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι καλύτερες. Θέλουν τα παιδιά τους να είναι ευτυχισμένα και επιτυχημένα. Στη σχέση μητέρας- κόρης, όμως, οι προθέσεις πολλές φορές μπορεί να φέρουν αντιπαραθέσεις όταν γίνονται πιεστικές και υπερπροστατευτικές πράξεις. Η καταπίεση κάνει την κόρη να εναντιωθεί πολλές φορές στη μητέρα και να αψηφά επιδεικτικά τις νουθεσίες της.
Αν δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε κάποια σημεία της σχέσης μητέρας-κόρης, τότε αυτή μπορεί να γίνει υγιής, στηριζόμενη σε γερές βάσεις. Αυτά τα σημεία είναι:
1. Κάθε πιθανό πρόβλημα που δημιουργείται στη σχέση σε οποιαδήποτε από τις δύο, όσο μικρής σημασίας κι αν είναι, οφείλει να διατυπωθεί με ειλικρίνεια.
2. Είναι σημαντικό η μητέρα να κάνει προσπάθεια να κατανοήσει τα συναισθήματα και τις σκέψεις της κόρης.
3. Η αντιπαράθεση δεν πρέπει να είναι μαχητική και δε χρειάζεται να οδηγείται στα άκρα. Αφήστε λίγο χρόνο να εκτονωθεί ο θυμός και συζητήστε όταν θα υπάρχει περισσότερη ηρεμία.
4. Σε κάθε υγιή σχέση, κάθε μέλος αναλαμβάνει την ευθύνη για τις ενέργειές του και για τη σχέση. Δε χρειάζεται η μητέρα να αναλαμβάνει τις ευθύνες της κόρης ή το αντίστροφο.
5. Μητέρα και κόρη δεν μπορούν να λύσουν η μία τα προβλήματα της άλλης αλλά μπορούν να αλληλοϋποστηριχτούν και να βοηθήσουν η μία την άλλη.
6. Η οικειότητα επιτυγχάνεται μέσω της αγάπης και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, όχι μέσω της εξάρτησης και της απουσίας προσωπικού χώρου.

Μια υγιής σχέση μητέρας-κόρης γεμίζει ικανοποίηση και τις δύο πλευρές. Την κόρη γιατί της προσφέρει ένα πολύτιμο στήριγμα και εφόδια για το μέλλον και τη μητέρα γιατί έτσι αισθάνεται ολοκληρωμένη ως άνθρωπος και πετυχημένη στον πιο βασικό ρόλο της ζωής της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου