Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Κατάθλιψη την άνοιξη;



Όσο η άνοιξη προχωράει και ανοίγει ο καιρός, οι άνθρωποι αισθάνονται πιο ενεργητικοί και με μεγαλύτερη διάθεση. Ωστόσο, υπάρχουν και άτομα που βιώνουν τα ακριβώς αντίθετα συναισθήματα. Συνήθως υποφέρουν από την καλοκαιρία όσοι  πάσχουν από εποχιακή κατάθλιψη ή αλλιώς εποχιακή συναισθηματική διαταραχή.
Όσοι διαγιγνώσκονται με εποχιακή συναισθηματική διαταραχή δεν υποφέρουν για μικρό χρονικό διάστημα από αυτή, αλλά δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν και να βγουν από την κατάθλιψη μόνοι τους. Υπάρχουν διαφορές μεταξύ του χειμώνα και του καλοκαιριού ως προς τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει κάποιος και σχετίζονται με τις μορφές της διαταραχής. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης το χειμώνα περιλαμβάνουν απώλεια ενέργειας, υπέρ-υπνηλία και αύξηση του σωματικού βάρους, ως αποτέλεσμα της επιθυμίας για φαγητό. Αντίθετα το καλοκαίρι τα συμπτώματα κατάθλιψης περιλαμβάνουν άγχος, αϋπνία και απώλεια της όρεξης.
Την άνοιξη, όπως συμβαίνει και με το καλοκαίρι τα  καταθλιπτικά συμπτώματα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά επειδή, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι απολαμβάνουν την αυξημένη ηλιοφάνεια και τις υψηλότερες θερμοκρασίες, τα άτομα που πάσχουν αισθάνονται συγκλονισμένοι καθώς πιστεύουν πως όλοι γύρω τους είναι ευτυχέστεροι από αυτούς. Επιπροσθέτως,  μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για κατάθλιψη και σκέψεις αυτοκτονίας κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού.
Υπάρχουν και άλλα αίτια που επιβαρύνουν το άτομο.

  1. Αναστάτωση του προγράμματος τους εαρινούς και θερινούς μήνες: η ύπαρξη μιας ρουτίνας βοηθά στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της θλίψης και της κατάθλιψης. Ωστόσο τόσο την άνοιξη όσο και το καλοκαίρι οι ρυθμοί των ανθρώπων αλλάζουν, γίνονται χαλαρότεροι προκαλώντας αναστάτωση στα άτομα που δεν μπορούν να βιώσουν αυτή την ικανοποίηση.
  2.  Θέματα αυτοεικόνας: Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει και φοράμε λιγότερα ρούχα, αυτό προκαλεί για μερικούς δυσάρεστα συναισθήματα, καθώς σκέφτονται διαρκώς την εικόνα του σώματός τους και ντρέπονται γι’ αυτήν, με αποτέλεσμα να απομονώνονται αποφεύγοντας τις πολλές κοινωνικές επαφές.
  3.  Η ζέστη. Πολλοί άνθρωποι είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην αυξημένη θερμοκρασία και υποφέρουν από ζαλάδες, φωτοευαισθησία, πονοκεφάλους, αδυναμία, προβλήματα αρτηριακής πίεσης, αλλεργίες, κτλ. 
Πως μπορεί να αισθανθεί κάποιος καλύτερα;
    • Ξεκούραση και φροντίδα σώματος: Να ξεκουράζεται αρκετά, να τρώει τακτικά υγιεινά γεύματα και να επιδιώκει να έχει χρόνο για προσωπική χαλάρωση. Επίσης δεν πρέπει να στρέφεται στο αλκοόλ για ανακούφιση.
    • Σωματική άσκηση: Η άσκηση βοηθάει στην ανακούφιση από την πίεση και το άγχος που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της εποχιακής κατάθλιψης.
    • Αύξηση κοινωνικότητας: Επαφή µε ανθρώπους, η συντροφιά των οποίων τους αρέσει. Μπορεί να προσφέρουν υποστήριξη ή να αστειευτούν για να φτιάξουν τη διάθεση.
    •  Διαχείριση του άγχους. Συσσωρευμένο άγχος μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, υπερφαγία ή άλλες ανθυγιεινές συμπεριφορές και αρνητικές σκέψεις. 
Η κατάθλιψη που βιώνουν τα άτομα δυστυχώς τα εμποδίζει να χαρούν μια από τις ωραιότερες εποχές του χρόνου. Το πρόβλημα θα νικηθεί κάνοντας μικρά και σταθερά βήματα. Η άνοιξη δεν θα χαμογελάσει από τη μια μέρα στην άλλη. Σίγουρα όμως, μια μέρα θα ανθίσει μέσα σε όλους ακόμα και αν αυτό φαντάζει σε ορισμένους αδιανόητο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου