Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

«Παγίδες» της σκέψης που μπορούμε να αποφύγουμε


Υπάρχουν πολλές σκέψεις που μας δημιουργούν  «παγίδες» και μας κάνουν να αισθανόμαστε άσχημα ιδιαίτερα όταν έχουμε χαμηλή αυτοεκτίμηση. Όταν  συνειδητοποιήσουμε ποιές είναι κάποιες από αυτές  θα μπορέσουμε και να τις διαχειριστούμε.

1.       Οι άλλοι δεν είναι «ανοιχτοί» σε εναλλακτικές ιδέες δηλαδή τις δικές μας.
Το μυαλό μας συχνά κάνει άλματα και δεν μπορεί να κρίνει σωστά όσα ακούει ή βλέπει. Έτσι υπάρχουν φορές που θεωρούμε πως όταν κάποιος μας προτείνει κάτι σημαίνει αυτόματα πως δε θα δεχτεί μια εναλλακτική πρόταση που θα του κάνουμε γιατί,  πολύ πιθανό, μας θεωρεί ανίκανους. Αυτή λοιπόν την «ταμπέλα» που έχουμε βάλει εμείς στον εαυτό μας την αποδίδουμε σε άλλους.  Χρειάζεται λοιπόν να καταλάβουμε πως κανείς και τίποτα δεν μας εμποδίζει να πούμε την άποψή μας ή να διαλέξουμε να ακολουθήσουμε αυτό που προτείνουμε εμείς.

2.       Χρειάζονται ριζικές αλλαγές για να διορθωθεί ένα πρόβλημα.
Στην πραγματικότητα όμως ακόμα και μια μικρή αλλαγή μπορεί να επιδράσει θετικά στην επίλυση ενός προβλήματος. Οι ριζικές αλλαγές είναι δύσκολο να συμβούν, ωστόσο οι μικρές αλλαγές που κάνουμε μπορούν να μας κάνουν να αισθανθούμε καλύτερα και να γεμίσουν αθτοπεποίθηση.

3.       Όταν οι άλλοι δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους απέναντί  μας σημαίνει πως δεν μας νοίζονται ή ότι δεν αξίζουμε τη φροντίδα τους.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας επηρεάζει όλους. Το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και με τα άτομα γύρω μας. Οι υπερβολικές υποχρεώσεις και τα διάφορα άλλα προβλήματα που τους απασχολούν μπορεί να τους κάνουν να μας «ξεχάσουν» ή να μας φέρουν σε δεύτερη θέση. Όταν η στάση αυτή ενωθεί με τη δική μας χαμηλή αυτοεκτίμηση έχει ως συνέπεια να απογοητευόμαστε και να το παίρνουμε προσωπικά. Καθοριστικό ρόλο παίζει η επικοινωνία. Καλό είναι να μοιραστούμε αυτό που μας απασχολεί με το άτομο που μας έχει απογοητεύσει για να κατανοήσουμε τι συμβαίνει και πως μπορεί να διορθωθεί η κατάσταση.

4.       Οι γύρω μας καταλαβαίνουν όσα σκεφτόμαστε.
Η συγκεκριμένη νοητική «παγίδα» είναι κοινή σε πολλά προβλήματα και ιδιαίτερα σε όσα έχουν να κάνουν με τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Όχι λοιπόν. Οι άλλοι δεν μπορούν να γνωρίζουν τι σκεφτόμαστε ή ποια είναι η άποψη μας πάνω σε ένα θέμα. Ο φόβος μας μήπως μας απορρίψουν καθώς και η ντροπή μας μήπως φανούμε ανάξιοι στα μάτια των άλλων μας κρατούν πίσω και ενισχύουν την αυτουποτίμησή μας. Ας αρχίσουμε να εκφράζουμε όσα πιστεύουμε ακόμα και αν δεν είναι σωστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου