Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Οι τηλεοπτικές ειδήσεις βλάπτουν τη ψυχολογία μας


Είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι το συναισθηματικό περιεχόμενο των ταινιών και τηλεοπτικών προγραμμάτων μπορεί να επηρεάσει τη ψυχική υγεία. Η διάθεσή μας επηρεάζεται και με τη σειρά της επηρεάζει πολλές πτυχές της σκέψης και της συμπεριφοράς μας. Εάν το τηλεοπτικό πρόγραμμα δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα (π.χ. άγχος, θλίψη, θυμό, αηδία κτλ), τότε αυτά θα επηρεάσουν τον τρόπο που ερμηνεύουμε τα γεγονότα στη ζωή μας και θα ενεργοποιήσουν τις αρνητικές μας εμπειρίες. Ωστόσο το φαινόμενο αυτό έχει επεκταθεί και στα δελτία ειδήσεων.Η ραγδαία αύξηση της ενημέρωσης μέσω της τηλεόρασης τα τελευταία χρόνια έχει συμβάλει στην επέκταση αυτή.
Υπάρχουν πολλά άσχημα γεγονότα που συμβαίνουν στον κόσμο, και είναι θεμιτό οι άνθρωποι να γνωρίζουν για αυτά μέσα από τα δελτία ειδήσεων. Αυτά τα «κακά πράγματα» περιλαμβάνουν την οικονομική κρίση, το έγκλημα, τη πείνα, τον πόλεμο, τη βία, τη πολιτική αναταραχή και πολλά άλλα. Όλα αυτά από μόνα τους ναι μεν είναι στρεσογόνα αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό ώστε να επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία μας. Ο λόγος που επηρεαζόμαστε έχει να κάνει με την τάση «συναισθηματικοποίσης» των ειδήσεων δηλαδή με την απόδοση στα γεγονότα μεγαλύτερης αρνητικής χροιάς από αυτή που πραγματικά έχουν. Η ύπαρξη της εικόνας έχει αλλάξει κατά κάποιο τρόπο το ρόλο των δημοσιογράφων. Ενώ παλαιότερα απλά τις εκφωνούσαν, σήμερα τις αξιολογούν και τους αποδίδουν αρνητική συναισθηματική χροιά ώστε να τραβήξουν το ενδιαφέρον των τηλεθεατών.
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που εκτίθενται σε αρνητικές ειδήσεις αγχώνονται περισσότερο και απασχολούν περισσότερο τη σκέψη τους με τέτοιες αρνητικές ιδέες φτάνοντας στο σημείο να «καταστροφολογούν» και να αποδίδουν στην είδηση μεγαλύτερη αρνητική χροιά από ότι ισχύει στην πραγματικότητα. Το φαινόμενο αυτό παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις καθώς τα άτομα μεταφέρουν όλο αυτό το άγχος και την ανησυχία στην καθημερινότητά τους επιδεινώνοντας διάφορες προσωπικές τους ανησυχίες.
Αναλογιζόμενοι λοιπόν τη καταθλιπτική διάθεση που μας προκαλούν τα δελτία ειδήσεων θα πρέπει στο εξής να είμαστε πιο προσεκτικοί στην έκθεσή μας σε αυτά. Έτσι καλό θα ήταν να:
  • Περιορίσουμε το χρόνο που περνάμε παρακολουθώντας  δελτία ειδήσεων
  • Προτιμούμε όσα μας παρέχουν απλώς την είδηση χωρίς τα σχόλια των δημοσιογράφων
  •  Επιλέξουμε άλλους τρόπους ενημέρωσης όπως τις εφημερίδες, και το διαδίκτυο όπου μπορούμε να ελέγξουμε ποιες πληροφορίες και ειδήσεις μας χρειάζονται πραγματικά.
Βγάζοντας λοιπόν από τη ζωή μας τη κινδυνολογία και τον πανικό που σπέρνουν οι τηλεοπτικές ειδήσεις θα κατορθώσουμε να δούμε τα γεγονότα με περισσότερη ψυχραιμία και αντικειμενικότητα διατηρώντας παράλληλα σε ισορροπία τη ψυχολογία μας την οποία προσπαθούν να εκμεταλλευτούν οι άνθρωποι που διαχειρίζονται τη πληροφορία.

1 σχόλιο: